Projects / Chalet Yates

Looking uphill

Architect / engineer / interior designer / project manager / Haute Nendaz

Project description:

Full design and project management for a luxury 6 bedroom chalet in Valais, Switzerland which is designed to Minergie low-energy standards.

The plot is located on a steep hillside with plunging views across the Rhone Valley below. The hillside faces north and as such created a challenge to bring natural daylight and solar gains into the building.

A glazed ‘sunspace’ constructed around the main south-facing entrance acts as a light well bringing daylight into the lower levels of the building. A solar chimney was designed cutting through the apex of the roof to bring both daylight and solar gains into the northerly facing living space. This doubles as a passive stack ventilation system in summer to draw cool air through the building via natural buoyancy currents.

High levels of insulation and thermal mass are used throughout with ventilation provided to the house via fresh air ducts buried in the ground. These are called ‘earth tubes’ or ‘canadian pits’ and use the heat of the earth to warm the air.

Traditional materials combined with dynamic architecture and the latest engineering solutions combine to make a truly distinctive building.

Project status:

Tender stage